JONAS DOSTERT

Obermosel. Nittel. Elbling. Ikke akkurat ord som setter de helt store følelsene i sving hos en vininteressert. Men, siden hans første innhøsting i 2018, har Jonas Dostert vist at han er en mann man skal følge svært nøye med på, da han er en som kan plassere disse begrepene på radaren til verdens vinkjennere. Uansett hvilken produsent vi besøkte i de mer kjente delene av Mosel, og vi nevnte at vi skulle innom Jonas før vi skulle kjøre til Champagne, var alltid reaksjonen den samme: “han stjeler mye av oppmerksomheten til Mosel om dagen”. Oppmerksomheten til tross, da vi ble kjent med Jonas, virket det nesten som om oppmerksomhet var, om ikke uønsket, noe han ikke forholdt seg noe særlig til. Han vil heller være i sine 2,8ha vinmarker, blant plantene for å passe på at de har det bra.

Her i Nittel, hvor Mosel markerer skillet mellom Tyskland og Luxemburg, er plantene hovedsakelig plantet i Kimmeridge-kalkstein, i motsetning til det skiferdominerte jordsmonnet man finner i de mer kjente delene av Mosels bredder lenger nord. Dette åpner for dyrking av helt andre druetyper enn Riesling. Derfor jobber Jonas med Chardonnay, Pinot Gris, Elbling og Pinot Noir. Vinmakingen kjennetegnes av direkte og lave pressvekter, spontanfermentering i stort sett brukte fat fra Domaine Leflaive (hvor han har jobbet som praktikant i flere perioder), lite tilsatt sulfitt, og ingen filtrering før tapping. Ved å i tillegg plukke tidlig blir resultatet transparente, fjellbekkaktige viner med lav alkohol og høy friskhet.

Vi er svært tilfredse med å få en liten del av den meget begrensede produksjonen til Jonas hit til landet.