GUILLAUME SERGENT

Blant Champagnes mikroprodusenter må Guillaume Sergent kunne sies å være så mikro som man får det. Vi har i hvert fall aldri møtt noen som produserer og livnærer seg på maksimalt 8000 flasker årlig. 

Druene dyrker han på beskjedne 1.3ha rundt Premier Cru-landsbyen Vrigny, Montagne de Reims. Det var her han arvet markene i 2008, og siden har han vært tro mot sin filosofi: dyrk så naturlig som årgangene tillater. Han jobber for det meste økologisk, men følger månefasene i mye av behandlingen av vinmarkene. De fleste parsellene har dekkvekster for økt artsmangfold, og meldugg og råte bekjempes med en blanding av plantebaserte miksturer og Bordeaux mix. Han er uinteressert i merkelapper, enten det er biodynamisk eller økologisk, men “ønsker kun å skape det beste han kan med det han har”.

Da vi besøkte Guillaume fikk vi på nært hold se hvor liten produksjonen faktisk er. I et eget lite avlukke på det lokale kooperativet stod tre små rader med eikefat som til sammen utgjorde hele 2024 innhøstingen. Det er her, på kooperativet, at Guillaume frem til nå har fått druene presset og vinen modnet frem til flasking. Denne delen av produksjonen fikk vi derimot vite at skulle flyttes til en venn av Guillaume med de kommende årgangene.

Lengden, energien og nerven i vinene tilskrives den sandholdige delen av jordsmonnet i parsellene han jobber med. All vin spontanfermenteres i brukte eikefat (han ønsker ingen eikepreg på vinene sine), hvor også naturlig malolaktisk gjæring får skje. Vinen ser aldri filtrering eller kuldestabilisering, og tappes på flaske så fort han mener de er klare for det (som regel våren/sommeren etter innhøsting).

Guillaume lager hovedsakelig 3 viner. Alle er Extra Brut (0-2 g/L dosage avhengig av årgangen) og utelukkende Premier Cru. 
Bossa Nova: er en BdN, 50/50 Meunier/Pinot Noir, 17 mnd. på bunnfall
Près de Dieu: er en BdB, 100% Chardonnay, 30 mnd. på bunnfall
Pataphysique: 2019-vintage, 100% Meunier, 60 mnd. på bunnfall